کد خبر : 8334
تاریخ انتشار : یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ - ۸:۲۷

اعتکاف نوجوانی که در مسجد فقط بازی کرده هم اثر دارد

اعتکاف نوجوانی که در مسجد فقط بازی کرده هم اثر دارد
عزیزی به این سوال که آیا اعتکاف نوجوانان با کیفیتی که الان در مساجد برگزار می شود و طبیعتا بخش زیادی از آن خصوصا برای پسران به سن تکلیف نرسیده، بازی و شوخی و سرگرمیست چگونه می تواند منشا اثر باشد پاسخ می دهد

به گزارش رواج ۲۴ به نقل از –گروه زندگی: « امسال انگار تبلیغات اعتکاف نوجوانان، بیشتر شبیه یک اردوی سه روزه‌ مهیج بود!» این جمله را دوستی که خودش کارشناس فرهنگی در یکی از دانشگاه هاست در گروه دوستانه‌مان می‌نویسد و شروعی می‌شود برای ابراز نظر های دیگر در مورد اعتکاف نوجوانان، اعتکافی که امسال استقبال دانش آموزان از آن،مشخصا یک جهش معنادار داشت.بقیه که همه مادرهایی هستند با دغدغه های فرهنگی ادامه می‌دهند:«چقدر دینداری این نسل هم داره سوسول و فانتزی میشه.هزارتا برنامه و جنگ شادیانه و‌مسابقه و آیتم سرگرم‌کننده تدارک دیدند بلکه اون وسطا یه ذره دلشون بخواد خدا رو هم دوست داشته باشند.» و بالاخره فصل الخطاب بحثشان هم می شود این جمله:«اصلا مگه فلسفه‌ اعتکاف فرصتی برای خلوت کردن و ارزیابی گذشته و‌برنامه‌ریزی برای آینده نیست؟ آخه وسط این همه بازی و شوخی و سرگرمی بچه از خلوت و ارتباط با خدا چی فهمیده؟» با دیدن نظرات دوستان و البته قاعده مشت نمونه خروار بودن، مصمم تر می شوم که به هر شکلی که می شود پاسخ این سوالات را از دکتر سعید عزیزی دریافت کنم. همان کارشناس سبک زندگی، مشاور خانواده و مباحث تربیتی محبوب و مورد قبول اکثریت اقشار مردم. تمام گره های ذهنی در این زمینه را در یک سوال خلاصه می کنم برای پرسیدن از دکتر عزیزی که با وجود همه سر شلوغی‌هایش آن طرف خط تلفن، موافقت کرده نظرش را خلاصه برایمان بگوید.

حتی صرفا حضور در مسجد به عنوان مکانی که مزاج گرم دارد،به تنهایی هم می تواند منشا اثر باشد

دکتر عزیزی در پاسخ به این سوال که به نظر شما اعتکاف نوجوانان با کیفیتی که الان در مساجد برگزار می شود و طبیعتا بخش زیادی از آن خصوصا برای پسران به سن تکلیف نرسیده، بازی و شوخی و سرگرمیست واقعا می تواند منشا اثر باشد یا خیر، می گوید:« مزاج گرم و مزاج سرد، حتی در مورد مکان ها هم صادق است‌. مثلا قبرستان مزاج سرد دارد. برخی جاها مثل امام زاده ها و مزار شهدا مزاج گرم دارند. مسجد هم از همان جاهایی است که مزاج گرم دارد.سرماخوردگی های روانی مثل افسردگی،کسلی، بی انگیزگی و عدم نشاط با تاثیر پذیری از اماکن و محیطهایی که مزاج گرم دارند، به بهبود نزدیک می‌شوند. لذا الان دختر سه ساله من به همراه مادرش به اعتکاف رفته. چون می دانم همین بدو بدو های دختر سه ساله هم فرق دارد که در مسجد باشد یا جای دیگر. حتی بازی کردن بچه ها در مسجد تاثیر خودش را دارد.پس اگر از من بپرسید که آیا اعتکاف نوجوانی که در طی اعتکاف فقط به بازی و سرگرمی و حتی بازی با گوشی مشغول بوده فایده ای دارد یا نه، می گویم بله فایده دارد. فرق دارد که نوجوان بازی با گوشی را در مسجد انجام دهد یا جای دیگر.پس حتی صرفا حضور در مسجد به عنوان مکانی که مزاج گرم دارد به تنهایی می تواند منشا اثر باشد.»

در نگاه طبی حکیمانه، گرمی به معنای انرژی و نشاط است

صحبت های دکتر عزیزی بر مبنای مزاج گرم و سرد اماکن است و بر همین اساس است که آقای دکتر حضور در اماکن گرم مثل مساجد و امامزاده ها و گلزار شهدا و حرم ائمه را حتی اگر فارغ از عبادت و اعمال و اذکار خاصی باشد باز هم مثمر ثمر می داند.اما مفهوم مزاج گرم و سرد در مورد مکان ها چیست؟ در گفتگو با ابراهیم ابن علیان، پژوهشگر عرصه طب اسلامی پاسخ دقیقی به این سوال داده شده است.ابراهیم ابن علیان می گوید:« گرمی و سردی یک اصطلاح در نگاه طبی حکیمانه است که مترادف با دما نیست.بلکه گرمی به معنای انرژی و نشاط است.از منظر جسمانی طبع گرم یعنی انرژی و قدرت و سرعت بیشتر،و از منظر روحی و نفسانی طبع گرم یعنی شور و‌ شوق و شادابی و نشاط.مکان های معنوی که محل حضور ملائکه اند منجر به ایجاد گرمای معنوی می شوند.نکته قابل توجه همین است که در مباحث تربیتی کودک و نوجوان‌های به سن تکلیف نرسیده، انجام اعمال عبادی موضوعیت ندارد بلکه ایجاد شور و نشاط یا همان گرمای معنوی در وجود او که شخص را به سمت خدا سوق دهد، مهم است.قدیم هم در مساجد درخت توت می کاشتند تا پای کودکان را به بهانه توت خوردن به مساجد باز کنند. تربیت با ابزار مکان و تربیت با ابزار زمان در سبک زندگی اسلامی جایگاه ویژه ای دارد.در روایات ما عباراتی مثل دُنُوالملائکه وجود دارد که به معنای نزدیک شدن ملائکه است.هر کاری که ملائکه را به ما نزدیک کند باعث ایجاد گرمی معنوی میشود و‌ یکی از مهم ترین آنها حضور در اماکن متبرکه است یا ارتباط با خدا در زمان های خاص مثل زمان نماز.
روایت است که شخصی به امام صادق می گوید: «همانا من گاهی اوقات محزون می‌شوم طوری که در آن حال نه مال و نه فرزند میشناسم و گاهی اوقات شاد می‌شوم طوری که در آن حال نه مال میشناسم و نه فرزند.»امام علیه‌السلام فرمودند:« نیست کسی از شما مگر اینکه از ملائکه و از شیاطین او را همراهی می کنند و هنگامی که شاد می‌شود فرشته به او نزدیک شده و هنگامی که محزون میشود شیطان. و این قول خداوند هست که می‌فرمایند: شيطان شما را از بينوايى مى‌ترساند و به كارهاى زشت وا مى‌دارد، در حالى كه خدا شما را به آمرزش خويش و افزونى وعده مى‌دهد. خدا گشايش‌دهنده و داناست…»

افرادی که در مسجد نماز خود را می‌خوانند به طرز قابل توجهی کمتر از دیگران دچار اضطراب و پیامد های آن م

ادامه صحبت های ابراهیم ابن علیان در بیان اهمیت مکان و مزاج آن جالب تر می شود: «حتی افراد با برخی بیماری های مثل پسوریازیس یا دیابت عصبی ، فشار خون عصبی و…با حضور در این مکان ها حس بهتری دارند و عموما به داروهای خود کمتر نیاز پیدا میکنند.تحقیقات میدانی بنده نشان می دهد افرادی که هر روز در مسجد نماز خود را میخوانند به طرز قابل توجهی کمتر از دیگران دچار هم و غم، اضطراب و پیامد های آن میشوند‌.این اهمیت مکان و مزاج آن است. و نیروهای مثبت یا منفی که میتواند طبع فضا را گرم یا سرد کند.»

سیستم ایمنی قوی‌تر در مقابل آفت ها و آسیب ها با حضور بیشتر کودکان و نوجوانان در مکان گرم مسجد

با توضیحات قبلی دکتر عزیزی و نیز ابراهیم ابن علیان، جمله های پایانی ابن علیان به راحتی پذیرفتنی می شود:«باتوجه به توضیحاتی که گفته شد هر چه حضور کودکان و نوجوانان در اماکن با مزاج گرم معنوی مثل مساجد، حرم های مطهر، هیئت ها و…بیشتر باشد ساختار وجودی ایشان بیشتر میل به معنویت خواهد داشت و گویی یک سیستم ایمنی قوی تر در مقابل آفت ها و زمینه ها و پیشنهادات گناه در آینده خواهند داشت‌.»
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.