کد خبر : 7638
تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۵

هشدار درباره آنفلوآنزای معده

هشدار درباره آنفلوآنزای معده
در روزهای گذشته نوعی ویروس گوارشی شیوع یافته است. این ویروس از خانواده آنفلوآنزا به شمار می رود به نام آنفلوآنزای معده شناحته می شود

به گزارش رواج ۲۴ به نقل از –نورنیوز-گروه اجتماعی: این نوروویروس (Norovirus) که یک ویروس بسیار مسری است که با ایجاد عفونت روده‌ای باعث اسهال و استفراغ می‌شود.

علائم ناشی از عفونت نوروویروس معمولاً به ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از انتقال ویروس به فرد معمولا به طور ناگهانی شروع می‌شود. علائم شایع ناشی از عفونت با این ویروس تهوع، استفراغ، اسهال، درد معده و گاهی تب، سردرد و بدن‌درد است.

خوشبختانه علائم بیماری در اغلب افراد معمولا یک تا دو روز بیشتر طول نمی‌کشد و بهبودی کامل رخ می‌دهد.اما افراد می‌توانند ویروس را حتی تا چند روز پس از بهبودی به دیگران منتقل کنند.

آنفلوآنزای معده که به آن “گاستروانتریت” نیز گفته می‌شود، به التهاب معده و روده‌ها اشاره دارد و معمولاً ناشی از عفونت‌های ویروسی، باکتریایی یا انگلی است.

آنفلوآنزای معده، یا گاستروانتریت، در فصل زمستان به دلیل افزایش شیوع ویروس‌ها و باکتری‌ها بیشتر مشاهده می‌شود. در این فصل، افراد بیشتر در فضاهای بسته و نزدیک به هم قرار می‌گیرند که امکان انتقال عفونت‌ها را افزایش می‌دهد

***خطرناک است مراقب باشید

برای ایجاد عفونت به ۱۰ تا ۱۰۰ ذره ویروسی نیاز است که نوروویروس را به یکی از مسری‌ترین عوامل بیماری‌زای شناخته‌شده بدل می‌کند.

افراد آلوده به نوروویروس از لحظه‌ای که احساس بیماری می‌کنند، قابلیت انتقال ویروس را دارند و می‌توانند برای چند روز تا چند هفته پس از رفع علائم به انتشار ویروس در محیط ادامه دهند. ریزش ویروس می‌تواند حتی پس از بهبودی نیز رخ دهد و این موضوع اهمیت رعایت بهداشت در طول و بعد از بیماری را نشان می‌دهد.

شیوع بیماری در مکان‌هایی مانند کشتی‌های تفریحی، خانه‌های سالمندان، مدارس و مهدکودک‌ها به علت مجاورت نزدیک افراد رایج است.

کودکان خردسال، افراد سالمند و افراد دچار ضعف دستگاه ایمنی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری شدید ناشی از نوروویروس هستند.

***ویروس جدید شبیه کرونا است

در همین حال رئیس انجمن متخصصان داخلی گفت: ویروس گوارشی ویروسی شبیه کرونا، البته کمی خفیف‌تر است که تمام دستگاه‌های بدن به خصوص دستگاه گوارش را درگیر خواهد کرد.

ایرج خسرونیا رئیس انجمن متخصصان داخلی در رابطه با شیوع ویروس گوارشی در کشور گفت: ویروس گوارشی ویروسی شبیه کرونا، البته کمی خفیف‌تر است که تمام دستگاه‌های بدن به خصوص دستگاه گوارش را درگیر خواهد کرد.

وی ادامه داد: این ویروس با علائمی هم‌چون اسهال، استفراغ، تب، بدن درد، استخوان درد، دل درد و دل‌پیچه شروع شده و تا مدت‌ها علامت سرفه در بدن بیمار ممکن است باقی بماند.

خسرونیا افزود: امروزه شیوع این نوع ویروس در جامعه به دلیل عدم رعایت بهداشت فرد است. همچنین قدرت شیوع آن بسیار بالا است به طوری که اگر در یک خانه فردی دچار آن شود بقیه افراد را نیز درگیر خواهد کرد.

رئیس انجمن متخصصان داخلی اذعان کرد: به تمامی افراد توصیه می‌شود تا جای ممکن نکاتی را چون استفاده از ماسک، شستن مداوم دست‌ها با عث می‌شود تا درگیر این ویروس نباشند. البته این نکته نیز مهم است، فردی که درگیر این نوع بیماری است باید استراحت کرده و از حضور در جامعه پرهیز کند تا افراد دیگری را درگیر این بیماری نکند.

وی خاطر نشان کرد: در کشور ما متأسفانه برای این نوع از بیماری‌ها آمار دقیقی وجود ندارد اما به طور کلی از هر سه نفر یک نفر دچار این ویروس می‌شود؛ یعنی حدود ۱۰ الی ۲۰ درصد افراد جامعه درگیر این بیماری هستند.

*** پیش‌بینی ۹۰۰ مرگ در آمریکا با ویروس

این ویروس در کشورهای دیگر هم پدیدار شده است. گزارش‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های امریکا نشان می‌دهد که موارد ابتلا به «نورو-ویروس» در بخش‌هایی از ایالات متحده در حال افزایش است.

طبق آخرین آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده امریکا (CDC) تا اواخر دسامبر ۹۱ مورد ابتلا به «نورو-ویروس» گزارش شده است. در مقایسه با شیوع این ویروس در هفته آخر نوامبر با ۶۹ مورد مبتلا، این روند تا کنون افزایش یافته است.

آمارهای چندسال گذشته حداکثر ۶۵ مورد ابتلا را در هفته نخست دسامبر نشان می‌دهد. ابتلا به این ویروس در طول سال شایع است، اما از ماه نوامبر تا آوریل بیشتر دیده می‌شود.

طبق گزارش CDC، نوروویروس عامل اصلی بیماری‌های منتقله از غذا در ایالات متحده است و هر ساله ۵۸ درصد از عفونت‌های گوارشی در این کشور ناشی از این ویروس هستند.

به گفته آژانس بهداشت فدرال، هر ساله این ویروس بین ۱۹ تا ۲۱ میلیون مبتلا، ۱۰۹هزار بستری در بیمارستان و ۹۰۰ مرگ را به دنبال دارد.

نوروویروس یک ویروس بسیار مسری و شایع‌ترین علتِ «گاستروانتریت ویروسی» است؛ که موجب التهاب پوشش داخلی دستگاه گوارش می‌شود. اگرچه اغلب از آن به عنوان «آنفلوانزای معده» یاد می‌شود، باید اشاره کرد که این بیماری هیچ ارتباطی با آنفلوانزای رایج ندارد.

***علائم شایع و راه‌های انتقال نوروویروس( آنفلوآنزای معده)

شایع‌ترین علائم این ویروس عبارتند از: تهوع، استفراغ، درد معده و اسهال. با این حال، بیماران ممکن است تب، سردرد و بدن درد را نیز تجربه کنند.

نوروویروس‌ها بسیار مسری هستند. آنها معمولاً از طریق غذا یا آب آلوده یا از طریق سطوح آلوده پخش می‌شوند. نوروویروس‌ها هم‌چنین می‌توانند از طریق تماس نزدیک با فرد مبتلا منتقل شوند.

انتقال این ویروس ممکن است از این راه‌ها ممکن است انجام شود:

تماس مستقیم: تماس مستقیم با فرد آلوده یک راه اصلی انتقال است. این نوع انتقال می‌تواند از طریق لمس کردن، مراقبت از فردی که بیمار است یا دست دادن با او رخ دهد.

راه مدفوعی دهانی: نوروویروس اغلب از طریق مدفوعی- دهانی منتقل می‌شود، به این معنی که اگر یک فرد بیمار پس از رفتن به توالت دست‌های خود را به درستی نشوید، می‌تواند سطوح یا مواد غذایی را که دیگران ممکن است لمس یا مصرف کنند، آلوده کند.

 غذا و آب آلوده: مصرف غذا یا نوشیدنی‌های آلوده به نوروویروس یکی دیگر از راه‌های رایج انتقال این ویروس است. این ویروس می‌تواند از طریق غذاهایی که در تهیه آنها بهداشت رعایت نشده است یا منابع آب آلوده منتقل شود.

آلودگی سطحی: نوروویروس می‌تواند برای مدت طولانی (تا چند هفته) روی سطوح زنده بماند. دست زدن به سطوح آلوده و سپس لمس دهان می‌تواند منجر به عفونت شود.

ذرات هواپخش یا آئروسل: استفراغ بیماران می‌تواند ذرات ویروسی به صورت هواپخش (آئروسل) در آورد و این ذرات ممکن است استنشاق شده یا بر روی سطوح مجاور فرود آیند و به دیگران منتقل شوند.این شکل از انتقال، توانایی ویروس را برای انتشار حتی در محیط‌هایی که تماس مستقیم افراد سالم با فرد بیمار رخ نداده است، برجسته می‌کند.

***نگرانی ها از این ویروس و راه پیشگیری و درمان

کم‌آبی بدن ناشی از استفراغ و اسهال مهم‌ترین نگرانی در طول بیماری است؛ که باید حواستان به آن باشد. هیچ دارویی برای درمان نوروویروس وجود ندارد. آبرسانی مجدد با نوشیدن آب و سایر مایعات به استثنای قهوه، چای و الکل توصیه می‌شود.

علائم کم‌آبی شامل کاهش ادرار، خشکی دهان و گلو و احساس سرگیجه هنگام ایستادن است.

شستن مکرر دست‌ها قبل از غذا خوردن با صابون و آب گرم به مدت ۲۰ ثانیه بهترین دفاع در برابر نورو-ویروس است.

شست‌وشوی سطوح و مواد غذایی با مواد ضدعفونی‌کننده خانگی نیز می‌تواند در کاهش آلودگی مؤثر باشد.

افرادی که علائم استفراغ، اسهال و گرفتگی معده دارند نباید غذا درست کنند. این افراد تا حداقل دو روز پس از کاهش علائمشان نباید به غذا یا بشقاب یا ظروف دیگران دست بزنند.

شستن دست ها قبل از غذا اقدامی مهم است. ممکن است دستگیره در، دکمه آسانسور، قاشق غذاخوری یا سطح دیگری را که فرد آلوده لمس کرده است، لمس کرده باشید.

اگر فردی در خانواده مبتلا به نوروویروس است، توجه داشته باشید که ویروس می تواند به راحتی از طریق خانواده پخش شود. همه باید به طور مرتب دست های خود را با آب و صابون به خوبی بشویید، به خصوص قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از دستشویی. سطوح آلوده را می توان با محلول های حاوی سفید کننده تمیز کرد تا ویروس را از بین ببرد.

شیر غیر پاستوریزه یا گوشت خام یا نیم پز نخورید. از یک دماسنج داخلی استفاده کنید و مطمئن شوید که چیزی که می‌پزید به دمای توصیه شده برسد.

غذای فاسدشدنی که بیش از دو ساعت از آن رها شده است نخورید. سبزی‌ و میوه ها را حتماً خوب بشویید و از گوشت خام جدا نگه دارید.

هرکسی که غذا را تهیه یا سرو می‌کند باید دست‌های خود را خوب بشوید. در حالی که علائم گوارشی دارید، غذا تهیه نکنید و با افراد غذا به اشتراک نگذارید. با شستن مکرر دست‌ها، بهداشت دست‌ها را رعایت کنید – و زمانی که آب جاری به راحتی در دسترس نیست، از مواد ضدعفونی‌کننده دست استفاده کنید.

اغلب افراد بدون مداخله پزشکی بهبود پیدا می‌کنند درمان اصلی عفونت نورویروس رفع کمبود مایعات بدنی (هیدراته نگهداشتن فرد) که به علت اسهال و استفراغ رخ داده است، با دریافت فراوان مایعات است.

بزرگسالان باید آب و سایر مایعات مانند آب میوه و نوشیدنی‌های ورزشی بنوشند. کودکان ممکن است نیاز به مصرف محلول‌های الکترولیتی مانند ORS داشته باشند که برای کودکان دچار اسهال و استفراغ تهیه شده‌اند. مادران شیرده باید به دادن شیر به نوزادانشان که دچار علائم گوارشی ناشی از نوروویروس شده‌اند، ادامه دهند.

اگر بیماران خون در مدفوع، تب بالا، تنگی نفس یا سایر علائم غیرعادی دارند، باید با پزشک متخصص مشورت کنند زیرا ممکن است دچار عامل‌ بیماری‌زای دیگری شده باشند. افراد مبتلا به نورویروس باید چند روز پس از شروع علائم، احساس بهتری داشته باشند. اگر علائم بهبود نیافت، این دلیل دیگری برای مراجعه به پزشک است.

همچنین اگر شخصی به علت استفراغ شدید نمی‌تواند مایعات بنوشد، باید به پزشک مراجعه کند تا از راه دیگری مثلا سرم‌درمانی آب بدن او تامین شود. همچنین اگر نوزاد به بیماری مبتلا شده است و شمار کهنه‌هایی که خیس می‌کند، کاهش یافته است (حجم ادرارش کم شده است)، مراجعه به پزشک لازم است.

نوزادان و کودکان کمسن، سالمندان و افراد دچار بیماری‌های زمینه‌ای جدی مانند بیماری‌های کلیوی و قلبی و دچار نقص ایمنی ممکن است دچار بیماری شدیدتری شوند و نیاز به مراجعه به پزشک پیدا کنند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.