خسارت فیلترینگ به کسب و کارها بیش از ۵۰ همت!/ بالاخره کدام آمار درست است؟
به گزارش گروه فناوری پایگاه خبری تحلیلی رواج۲۴، مدتهاست که فیلترینگ اینترنت و محدودیتهای دسترسی به پلتفرمهای جهانی در ایران بحثهای فراوانی را ایجاد کرده است. مسئولان دولتی و کارشناسان اقتصادی به بررسی خسارات اقتصادی ناشی از این اقدامات پرداختهاند و ارقام مختلفی ارائه کردهاند.
برخی منابع رسمی و نیمهرسمی در کشور مدعیاند که تأثیر فیلترینگ بر اقتصاد دیجیتال کشور کمتر از آن چیزی است که رسانهها اعلام میکنند. برای مثال، گزارشهایی از نهادهای دولتی نشان میدهد که سهم پلتفرمهای مسدودشده در اقتصاد ایران پیش از فیلترینگ، ناچیز بوده و زیان آنها بر کسبوکارهای کوچک بیشتر در حد تغییر الگوهای بازاریابی و تبلیغات است.
حال کسب و کارها خوب نیست
در مقابل، منابع مستقل و تحلیلگران اقتصادی، خسارات ناشی از فیلترینگ را بسیار بیشتر از ارقام رسمی برآورد میکنند. بر اساس گزارشهای برخی موسسات بینالمللی، محدودیت در دسترسی به شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای پرکاربرد، میلیاردها تومان خسارت به کسبوکارهای آنلاین وارد کرده است. یکی از نمونهها، کاهش شدید فروش کسبوکارهای خرد و افت درآمد استارتآپها به دلیل قطع دسترسی به پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام و واتساپ است.
علاوه بر این، تناقض در روشهای محاسبه خسارت نیز به این چالش دامن زده است. برخی تحلیلگران معتقدند نادیده گرفتن هزینههای غیرمستقیم، مانند کاهش بهرهوری، افزایش بیکاری، و افت اعتماد کاربران به سیستم اقتصادی، باعث کاهش شفافیت این آمارها شده است. در جدیدترین ادعا نیز وزیر ارتباطات خسارت ناشی از اعمال فیلترینگ در حوزه کسب و کارها را بیش از ۵۰ همت عنوان کرده است. در این گزارش به بررسی اعداد و ارقام ادعایی درباره خسارت فیلترینگ خواهیم پرداخت:
بانک اطلاعات پژوهشی اتاق ایران در گزارشی که در سال گذشته منتشر شد، از ضرر حدود ۳۹ هزار و ۲۰۰ میلیون تومانی در سال ۱۴۰۱ بهخاطر محدودیتهای اینترنتی خبر داده بود. اخیرا نیز سید عزتالله ضرغامی، عضو شورای عالی فضای مجازی، اعلام کرده که بیش از ۲۰ درصد از کاربران ایرانی از فیلترشکن استفاده میکنند.
وی گردش مالی فیلترشکنها در ایران نزدیک به ۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد کرده بود. علاوه بر این، خبرگزاری ایرنا نیز در گزارشی در راستای این ادعای ضرغامی نوشته بود که رقم ۲۰ همتی اعلام شده توسط ضرغامی در حالی است که بودجه وزارت ارتباطات در سال ۱۴۰۲ تنها حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان بوده است.
نیاز به بررسی دقیقتر خسارات فیلترینگ
برخی نیز مانند جلال رشیدی کوچی نماینده سابق مجلس، در واکنش به موضوع فیلترینگ در ایران اعلام کردهاند که این اقدامات نه تنها به زیانهای اقتصادی منجر شده بلکه به آسیبهای اجتماعی و فرهنگی نیز دامن زده؛ اما اطلاعات دقیق درخصوص میزان خسارت مالی همچنان نیازمند بررسی دقیقتر است.
آمار رسمی وجود ندارد!
با وجود گزارشهای متعدد درباره آسیبهای فیلترینگ، تاکنون هیچ آمار رسمی از سوی مرکز ملی آمار ایران یا بانک مرکزی در خصوص خسارات دقیق ناشی از این محدودیتها هم در حوزه کاربری و هم در حوزه کسب و کارها منتشر نشده است. این در حالی است که بسیاری از مسئولان دولتی در تلاش هستند تا آثار منفی این اقدامات را در حوزههای مختلف بررسی کنند. به عنوان مثال وزیر اقتصاد اخیراً اعلام کرده، فیلترینگ باعث خسارات دهها هزار میلیارد تومانی به کسب و کارهای اینترنتی و همچنین بخشهایی از صنعت فناوری اطلاعات شده است.
، در حالی که آمار و ارقام ارائهشده توسط مسئولان دولتی به ابعاد گسترده این خسارات اشاره دارند، بررسیهای دقیقتر و جمعآوری دادههای معتبر از منابع رسمی همچنان ضروری است. همچنین باید گفت که هیچ کدام از ادعاها و اطلاعات داده شده قابلیت تایید یا رد شد را بخاطر نبود هیچ آمار رسمی ندارند.
به گزارش پایگاه تحلیلی-خبری رواج۲۴، در مجموع باید گفت، فقدان شفافیت و تفاوت در روششناسی و برآورد میزان دقیق خسارت اقتصادی فیلترینگ در کشور، باعث شده تا آمارهای خسارت ناشی از فیلترینگ در ایران به یک مسئله جنجالی و مورد مناقشه تبدیل شود، که حل آن نیازمند شفافسازی و ارائه اطلاعات دقیقتر از سوی نهادهای مرتبط است.
///انتهای پیام
برچسب ها :پزشکیان ، دولت ، فضای مجازی ، فیلترنت ، فیلترینگ ، مجلس ، محدودیت ، وزیر ارتباطات
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0