کد خبر : 5719
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۹:۲۹

دشواری‌های ترامپ در مواجهه با خاورمیانه جدید

دشواری‌های ترامپ در مواجهه با خاورمیانه جدید
دونالد ترامپ جمهوری‌خواه در شرایطی قرار است بار دیگر سکان کاخ سفید را در دست بگیرد که این بار با مسائل جدیدی در غرب آسیا روبرو است؛ چالش‌هایی که احتمالاً او را به اتخاذ تصمیماتی متفاوت‌تر از دور اول مجبور خواهد ساخت

به گزارش رواج ۲۴ به نقل از –جهان نیوز، منطقه غرب آسیا از زمان عملیات ۷ اکتبر حماس در سال ۲۰۲۳ تا حد زیادی ماهیتی متفاوت به خود گرفته است. به اذعان کارشناسان، اکنون موازنه قدرت در غرب آسیا و در نتیجه اولویت‌های بازیگران اصلی این منطقه دستخوش تغییر شده است.

7 اکتبر تاریخ را به قبل و بعد از خود تقسیم کرد

«عملیات هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ حماس علیه اسرائیل را می‌توان در زمره رویدادهایی ارزیابی کرد که تاریخ را به قبل و بعد از خود تقسیم کرده‌اند» این جمله‌ای است که تحلیلگر نیویورک‌تایمز آماندا تاوب در توصیف حادثه ۷ اکتبر سال گذشته میلادی و تغییرات منطقه غرب آسیا به آن اشاره کرده است.به اذعان بسیاری از کارشناسان، حمله حماس در ۷ اکتبر، بسیاری از مفروضات در مورد درگیری‌های میان فلسطین و رژیم صهیونیستی را در هم شکست.به عقیده تحلیلگران غربی، حادثه هفتم اکتبر موجب شد تا تمامی نقشه‌های اسرائیل در طول سالیان برای عادی‌سازی روابط با کشورهای حوزه خلیج‌فارس و کم‌رنگ کردن مسئله فلسطین نقش‌برآب شود.رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده این بار پس از ۷ اکتبر و حملات اسرائیل، با غرب آسیایی متفاوت مواجه است و دیگر عملاً نمی‌تواند با همان سیاست‌های دوره اول خود با این منطقه مواجه شود.

ادامه حمایت‌های ایالات متحده از اسرائیل هزینه‌های بیشتر مالی و نظامی را به این کشور تحمیل خواهد کرد.به اذعان نشنال اینترست، حمایت از رژیم صهیونیستی بالغ بر ۲۲ میلیارد دلار آن هم تنها ظرف یک سال اخیر، خرج روی دست ایالات متحده گذاشته است.

کارشناسان آمریکایی تصریح کرده‌اند که این مبلغ در مقایسه با بودجه‌ای که به نیازهای ضروری از جمله به مراکز کنترل بیماری‌ها و حفاظت محیط‌زیست ایالات متحده اختصاص داده می‌شود؛ مبلغ بسیار هنگفتی به‌حساب می‌آید. رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده با کسری بودجه نیز در دولت آینده خود دست‌به‌گریبان خواهد بود؛ لذا ادامه حمایت‌ها از اسرائیل در صورت ادامه‌یافتن جنگ در غزه و لبنان از جنبه مالی نیز برای ترامپ جمهوری‌خواه به‌صرفه نخواهد بود.

در روزهای اخیر بسیاری از رسانه‌های آمریکایی اعلام کرده بودند که ترامپ در دیدار اخیر خود با وزیر امور راهبردی اسرائیل ران درمر با طرح پیشنهادی آتش‌بس در لبنان موافقت کرده است. رسانه‌ها تصریح کرده‌اند که اسرائیل می‌خواهد آتش‌بس لبنان را به‌عنوان «هدیه سیاست خارجی» به رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده تقدیم کند.افزایش نفرت بین‌المللی از رژیم صهیونیستی نیز از دیگر چالش‌هایی است که واشنگتن با آن روبرو خواهد بود. حملات بی‌امان اسرائیل به غزه در مدت بیش از یک سال، کشتار هزاران انسان غیرنظامی و همچنین آواره‌کردن بیش از یک میلیون فلسطینی ساکن در این منطقه، توجهات بین‌المللی به مسئله فلسطین و ضرورت تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی را بیش‌ازپیش افزایش داده است.
دونالد ترامپ جمهوری‌خواه در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود با وضعیت متفاوت‌تری از دوره اول خود در مورد تقابل اسرائیل و ایران روبرو است.شاید تا پیش‌ازاین، کمتر کسی فکر می‌کرد که ایران نه‌تنها دو حمله نظامی را به سرزمین‌های اشغالی صورت دهد؛ بلکه حتی در مورد حمله سوم نیز به تل‌آویو هشدار دهد.به اذعان نیویورک‌تایمز، اسرائیل و ایران تا قبل از عملیات هفتم اکتبر، نوعی موازنه گاه‌وبیگاه توأم با خشونت اما پایدار را تجربه می‌کردند. این روزنامه مدعی شده است که تهران و تل‌آویو در نوعی «جنگ در سایه» با یکدیگر درگیر بودند؛ اما هیچ‌کدام خواهان یک جنگ تمام‌عیار نبودند و هر دو، نوعی موازنه بازدارندگی متقابل را حفظ می‌کردند اما این موازنه پس از ۷ اکتبر دچار تغییر شده است.
نقش‌آفرینی ایران پس از هفتم اکتبر و به طور خاص پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به سفارت جمهوری اسلامی در سوریه در منطقه تقویت شده است.ایران در دو حمله وعده صادق ۱و ۲، نه‌تنها بازدارندگی و توانایی‌های نظامی خود را به اثبات رساند؛ بلکه توان دفاعی اسرائیل و مزیتی چون گنبد آهنین را به چالش کشید. علاوه بر این، جمهوری اسلامی توانست در نظم جدید منطقه‌ای و همچنین موازنه جدید قدرت، خود را به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی معرفی کند.عملیات‌های وعده صادق ۱ و ۲ جلوه برجسته تقابل مستقیم ایران با اسرائیل در منطقه بود. تا پیش‌ازاین هیچگاه تل‌آویو و تهران به این شکل با یکدیگر وارد درگیری نشده بودند و همین امر شرایط در منطقه را تغییر داده است. ترامپ حالا با این شرایط جدید هم روبرو است.
رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به‌خوبی می‌داند که دامن‌زدن به تقابل مستقیم ایران و اسرائیل می‌تواند منطقه را به جنگی گسترده بکشاند که از جنبه‌های مختلفی به نفع ایالات متحده نیست و علاوه‌برآن همراهی احتمالی عربستان با ایران می‌تواند شرایط را برای اسرائیل و ایالات متحده دشوارتر هم بکند.نزدیک‌تر شدن روابط عربستان و ایران در سال‌های اخیر و به‌ویژه دیدار مقام‌های ارشد نظامی ایران و عربستان سعودی در تهران در هفته‌های اخیر این پیام را برای رئیس‌جمهور منتخب آمریکا دارد که با منطقه‌ای متفاوت روبرو است و ماهیت روابط میان تهران و ریاض اکنون متفاوت از گذشته شده است.رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در ۴ سال آینده خود دست‌کم در مواجهه با غرب آسیا، چالش‌های گوناگونی را پیش رو خواهد داشت؛ لذا انتظار می‌رود باتوجه‌به شرایط جدید، با ترامپی متفاوت از دوره اول روبرو باشیم.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.