تناقضگوییها، روایت رسانههای فارسیزبان را پررنگ میکند / چندگانهگویی مسئولان وزارت بهداشت درباره قیمت دارو
این روزها افزایش قیمت دارو به مهمترین چالش حوزه سلامت کشور تبدیل شده است که تناقضگویی مسئولین در پاسخ به این موضوع، سبب موجسواری رسانههای فارسی زبان و روایت متفاوت شده است.
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، ارسال ویدئوهایی از شهروندخبرنگاران به رسانههای فارسی زبان نظیر «منوتو» و گزارشهایی که در «بیبیسی» منتشر شده است، موضوع گرانی دارو را انعکاس میدهد. خبرها حاکی از آن است که: «در ایران، قیمت دارو، افزایش چمشگیری داشته. یک مقام ارشد نظام پزشکی ایران گفته، که اگر بیماران نتوانند از بیمه استفاده کنند، باید هزینه این گرانی شدید دارو را بپردازند و توان آن را نخواهند داشت.»
روایتهای چندگانه مسئولان وزارت بهداشت در حوزه دارو
در حالی که برخورداری از سلامت، حق آحاد مردم و تأمین سلامت از وظایف دولت است، در سالهای اخیر شاهد افزایش قیمت دارو و انتقادهای مردم از این مسئله هستیم. مسئولان در پاسخگویی به موضوع گرانی دارو پاسخهای گوناگونی ارائه دادهاند. در ادامه بخشی از این روایتها را دنبال میکنیم:
روایت اول: با تغییر سیاست ارزی قیمت دارو کاهش مییابد
دکتر سید حمید خوئی، عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران به اثر منفی تحریمها بر وضعیت دسترسی مردم به داروها اشاره و عنوان میکند: ما در سالهای اخیر تحت شدیدترین و بیسابقهترین تحریمها علیه کشورمان بودهایم که از تبعات آن، کاهش منابع ارزی بوده که منجر به کاهش شدید منابع تأمین هزینههای دارویی بوده است. طبیعی است زمانی که ارز ارزان (دولتی) به تولید یا واردکننده داده میشود قیمت دارو پایین میآید و با تغییر سیاست ارزی (تبدیل ارز دولتی به نیمایی) این قیمت افزایش مییابد.
روایت دوم: تنها ۱۰۴۵ قلم دارو مشمول تغییر شدهاند
محمود اعتباری معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی نیز گفت: ۱۰۴۵ قلم داروی تولید داخل مشمول تغییر قیمت شده است و این تغییر تمام و کمال توسط بیمه پوشش داده میشود. با اجرای طرح دارویاری، یارانه دارو که تاکنون به بخش تولید اختصاص داده شده بود، از طریق بیمه به مصرفکننده اختصاص مییابد و در این طرح تغییر قیمتهای اتفاق افتاده، تنها برای داروهای تولید داخل است. افزایش برای داروهای وارداتی، داروهایی که تحت لیسانس در کشور تولید میشوند، مکملها و فرآوردههای گیاهی عرضه شده در داروخانه و فرآوردههایی که بدون نسخه درپی درخواست بیمار و زیرنظر داروساز ارائه میشود، تغییر قیمتی اتفاق نیفتاده است. در صورتی که مردم دارو را بدون نسخه تهیه کنند، افزایش قیمت اتفاق خواهد افتاد اما با تهیه دارو با نسخه گاهی کاهش قیمت نیز با توجه به افزایش پوشش بیمهای و افزایش مبلغ تحت پوشش توسط بیمه، رخ میدهد.
وی افزود: یارانه درنظر گرفته شده برای دارو، مربوط به همه مردم است و دهکبندی ندارد. در واقع میزان یارانه متناسب با نیاز است و سقفی برای فردی تعیین نمیشود. همچنین هیچ افزایش پرداختی از جیب مردم اتفاق نخواهد افتاد. با اجرای این طرح، اصلاح الگوی مصرف دارو اتفاق میافتد و به این علت که دارو تنها از مسیر نسخهنویسی و مراجعه به پزشک تحویل میشود، از مصرف خودسرانه دارو جلوگیری خواهد شد. همچنین از قاچاق معکوس دارو با اجرای این طرح جلوگیری خواهد شد.
روایت سوم: تغییر قیمت دارو فقط برای دولت و بیمههاست!!
همچنین پدرام پاک آئین سخنگوی وزارت بهداشت گفت: با اجرای طرح «دارویار»، توزیع یارانه دارو متناسب با نیاز بیماران فارغ از سطح درآمد آنها انجام میشود. با اجرای دارویار، پرداخت از جیب بیماران ثابت میماند.
وی ادامه داد: قبل از اجرای طرح «دارویار»، شش میلیون از افراد فاقد بیمه، شناسایی شده و به صورت رایگان تحت پوشش بیمه همگانی سلامت قرار گرفتند. در این طرح برای داروهایی که پیش از این تحت شمول حمایتهای بیمهای نبودند، پوشش بیمهای برقرار شد. بنا به نظر صاحبنظران حوزه دارو، با اجرای دارویار کمبودهای دارویی کشور به طور چشمگیری کاهش مییابد، الگوی مصرف دارو اصلاح و تقاضای القایی دارو کمتر میشود. پاک آئین با بیان اینکه تغییر قیمت دارو فقط برای دولت و بیمهها اعمال میشود و متوجه بیمار نخواهد بود، یادآور شد: در صورت مراجعه بیمار با نسخه پزشک، میزان پرداختی وی نسبت به قبل تغییری نمیکند.
روایت چهارم: دارو گران نمیشود
برخی مسئولین نظیر بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو، افزایش قیمت دارو را رد میکنند. دارایی با تاکید بر اینکه قیمت دارو گران نمیشود، گفت: « امسال قیمت حتی یک قلم دارو بالاتر نرفته است، در سال جاری یک دارو پیدا کنید که قیمت آن نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است.»
وی پیشتر در گفتوگویی عنوان کرده بود: «تغییر قیمت برخی اقلام دارویی ناشی از تغییر قیمت ارز بوده است، در یک مقطعی مثل ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ ارز به دارو تعلق نگرفت، یا در مقطعی به دلیل محدودیت منابع ارزی، ارز نیمایی به دارو تعلق گرفت. در مقطعی مانند ۶ ماهه دوم ۱۴۰۰ ارز ترجیحی به دارو با تأخیر چند ماهه اختصاص پیدا کرد و در مقطعی به دلیل محدودیت منابع ارز ترجیحی، برای جلوگیری از کمبود دارو از منابع ارز نیمایی استفاده شد.
تناقضها عنان را به دست رسانههای فارسی زبان داده است
تناقضگویی مسئولان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو سبب شده است که روایت رسانهای مسئله دارو توسط رسانههای فارسی زبان خارج از کشور اداره شود. این موضوع تا جایی پیش رفته است که این رسانهها به اشاعه شایعات دامن زدهاند و با تیتر «رنج گرانی و و کمبود دارو برای بیماران»، نوشتهاند: « البته این روزها بسیاری از داروهای معمولی هم در داروخانههای کشور پیدا نمیشود. بیماران نسخه به دست برای پیدا کردن سرم و آنتیبیوتیک از داروخانهای به داروخانه دیگر مراجعه میکنند.»
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، این ادعاها توسط رسانههای فارسی زبان در حالیست که عموماً با استفاده از محتواهای شهروندخبرنگاران و صرفاً با استفاده از منابع محلی منتشر میشود و سعی دارند با محتوای محدود و با استفاده از استراتژی تعمیم جز به کل که به بازتاب ویدئوهای شهروندخبرنگاران از داروخانهای در یکی از شهرهای کشور بپردازند و علاوه بر گرانی دارو، موجودی داروهای معمولی را نیز در کشور زیر سوال ببرند.
برچسب ها :ارز ، تغییر قیمت ، تناقضگویی ، دارو ، رسانه ، روایت ، سیاست ارزی ، فضای مجازی ، مرکز مقابله با شایعات ، وزارت بهداشت
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0