کد خبر : 1619
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۰

نفوذ ایران در اینستاگرام شایعه جدید رسانه ملکه/ وقتی بی بی سی دست به دامن منابع نامعلوم می‌شود

نفوذ ایران در اینستاگرام شایعه جدید رسانه ملکه/ وقتی بی بی سی دست به دامن منابع نامعلوم می‌شود

اخیراً بی بی سی فارسی در مطلبی مدعی شده نهادهای امنیتی ایران با نفوذ در اینستاگرام و پرداخت هزینه خواهان حذف حساب های برخی از فعالان سیاسی شده اند.

به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، بی بی سی فارسی در روزهای اخیر ادعای نفوذ در اینستاگرام را مطرح کرده است و از این طریق سعی می‌کند تا ناکامی خود در پروژه آشوب سازی پس از اصلاحات یارانه‌ای را به‌سوی موضوع نفوذ ایران در این رسانه اجتماعی سوق دهد.

ماجرای ادعای بی بی سی چیست؟

ماجرای مطرح شده بدین شرح است که بی بی سی فارسی در یک گزارش که در ۲۸ اردیبهشت ماه منتشر کرد به موضوع نفوذ ایران در اینستاگرام پرداخت و در این گزارش از سخنان فردی که ظاهراً در شرکت «تلاس اینترنشنال» کار می‌کند استفاده کرده است.

تلاس اینترنشنال (TELUS International)، یک شرکت فناوری کانادایی است که خدمات فناوری اطلاعات و خدمات مشتریان چند زبانه را به مشتریان جهانی ارائه می‌دهد؛ از جمله وظایف این شرکت رسیدگی به شکایت کاربران از دو شرکت زیر مجموعه شرکت متا یعنی اینستاگرام و فیس‌بوک است.

 

 

در گزارش بی بی سی، از زبان دو کارمند «تلاس اینترنشنال» که در شعبه این شرکت در استن آلمان کار می‌کنند، بیان می‌شود که برخی از دانشجویان ایرانی شاغل در این شرکت که بر محتوای فارسی اینستاگرام نظارت دارند، به‌طور هدف‌دار اخبار مخالفان ایران را حذف می‌کنند.

این موضوع در شرایطی مطرح می‌شود که حذف محتوای رسانه‌ای مخالفان سیاسی ایران توسط پانصد فارسی‌زبان شاغل در این شرکت موضوع چندان عجیبی نیست و طبیعی است که در میان آنان افرادی با گرایش سیاسی نزدیک به ایران وجود داشته باشند؛ بنابراین حتی با فرض صحت ادعای بی بی سی در مورد نفوذ ایران در اینستاگرام، اقدام این افراد می‌تواند به صورت خودجوش انجام شده باشد؛ چراکه جمهوری اسلامی ایران نیز طبیعتاً مانند هر نظام سیاسی در کشورهای مختلف، منتقدان و موافقان خود را دارد، بنابراین اقدام این افراد را نمی‌توان به دولت و حاکمیت ایران نسبت داد.

علاوه بر این باید پرسید چرا بی  بی سی به عنوان رسانه‌ای که مدعی سال‌ها کار حرفه‌ای خبری است، حرف خود را از زبان افراد و اشخاص با هویت‌های مجهول می‌زند و به اصطلاح شخصیت پردازی می‌کند؟ در اینجا می‌توان گفت دست شبکه سلطنتی انگلستان در این موضوع آن قدر خالیست که حتی حاضر است به قیمت زیر سوال رفتن اعتبار رسانه‌ای خود دست به انتشار چنین اخباری بزند چراکه اصل انتشار محتوا از منبع موثق یا همان اعتبار منبع، یک اصل اولیه، پذیرفته شده و بدیهی برای انتشار هر محتوایی توسط رسانه‌ها است.

استاندارد دوگانه بی بی سی در مطالب مرتبط با ایران

حذف پست‌های اینستاگرام برای اولین بار نیست که اتفاق می‌افتد و در ماجرای ترور شهید سلیمانی، اینستاگرام به‌صورت گسترده‌ای پست‌های مربوط به ترور و شهادت سردار سلیمانی را حذف کرد تا جایی که حتی رسانه‌های غربی نیز به این موضوع پرداختند. این که چرا بی بی سی آن موارد را طبیعی می‌داند و حذف پست‌های مربوط به اغتشاش در ایران را افشاگرانه جلوه می‌دهد، نشان‌گر استاندارد دوگانه این رسانه است.

جبران شکست پروژه آشوب‌سازی با طرح موضوع نفوذ ایران در اینستاگرام

چرایی مطرح کردن این موضوع در برهه زمانی کنونی نیز خود جای بحث دارد. پس از اجرای طرح اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها، رسانه‌های فارسی‌زبان انتظار داشتند که مانند طرح‌های اصلاحی اقتصادی پیشین از جمله افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸، بتوانند با فضاسازی شرایط را به‌سوی آشوب و نافرمانی مدنی سوق دهند؛ هرچند تولید و انتشار ویدئوهای تاریخ گذشته توانست حرکات اعتراضی در برخی از شهرهای جنوبی ایران را رقم بزند، اما این مساله کل کشور را درگیر نکرد؛ این یعنی رسانه های فوق نتوانستند پروژه خود را به شکل کامل پیاده سازی کنند به همین دلیل پس از ناکامی در این پروژه سعی دارند، با فرار رو به جلو، از یک سو ناکامی خود در به آشوب کشیدن ایران به حاشیه برده و با طرح مسائلی از جنس نفوذ ایران به شبکه اجتماعی اینستاگرام ورق را برگردانده و جبهه جدیدی برای حمله رسانه‌ای به ایران باز کنند.

تکنیک خبری بی بی سی در ماجرای نفوذ در اینستاگرام

بررسی محتوای تولید شده در بی بی سی فارسی در خصوص خبر نفوذ ایران در اینستاگرام نشان می‌دهد در این خبر سعی شده با برجسته کردن کلیدواژه «اینستاگرام گیت» موضوع بزرگ جلوه داده شود؛ همچنین در بخشی از خبر، بی بی سی به نقل از منابع نامعلومی مدعی شده نفوذی‌های ایران در شرکت متا، هشتگ شهر هفشجان در شهرکرد واقع در استان چهارمحال و بختیاری که ظاهراً اعتراض‌هایی در آن بوده را حذف کردند؛ این در حالیست که خود این رسانه در همان خبر ادعای پیشین خود را تکذیب می‌کند؛ این مساله نشان می‌دهد، بی بی سی فارسی در حال استفاده از استراتژی استفاده از منبع نامعلوم در اخبار خود است.

 

 

اصلاح نظام یارانه‌ای بهانه جدید آشوب

به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، در روزهایی که ایران به دلیل اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ای شرایط خاصی را طی می‌کرد، برخی رسانه‌ها سعی داشتند که با استفاده از این مساله، اغتشاشات خیابانی گسترده ای را در خیابان های شهرهای مختلف کشور به ویژه تهران آغاز کنند و در این مسیر حتی به طور گسترده از ویدئوهای آرشیوی استفاده کردند؛ جدیدترین مثال از این استراتژی رسانه‌ها نیز مطلب اخیر بی بی سی فارسی است که بدون هیچ مدرک و سندی و صرفاً از طریق دو نفر با هویت نامعلوم تلاش کرد تا داستان خود را واقعی به پیش ببرند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.