کد خبر : 8601
تاریخ انتشار : شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۶:۴۰

چرایی حمایت‌های بی‌دریغ گوگل از اسرائیل

چرایی حمایت‌های بی‌دریغ گوگل از اسرائیل
گوگل برای اسرائیل در جنگ غزه سنگ تمام گذاشت، همکاری‌ها از قبل در جریان بود، اما در یک سال و نیم گذشته با چهره‌ای جدید وارد کارزار علیه غزه و لبنان شد
به گزارش رواج ۲۴ به نقل از –گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، گزارش چند روز پیش واشنگتن پست درباره جانبداری گوگل از اسرائیل و ارائه نرم‌افزارهای هوش مصنوعی به نیروهای اشغالگر در جریان جنگ غزه، جنجال زیادی به راه انداخته است.واشنگتن پست به نقل از یکی از کارمندان گوگل در بخش رایانش ابری، نوشت که وزارت «امنیت اسرائیل» برای استفاده از خدمات هوش مصنوعی این شرکت پس از هفتم اکتبر، درخواست‌های متعددی ارائه کرد که همه آن‌ها اجابت شد.طبق گزارش واشنگتن پست، اسرائیل درخواست گسترش استفاده از سامانه هوش مصنوعی Vertex را داشته و و به گوگل گفته بود که در صورت عدم تأمین سریع این درخواست، ممکن است به سراغ گزینه‌های دیگر (مانند شرکت آمازون) برود.این گزارش به اخراج ۵۰ کارمند گوگل در سال گذشته، پس از اعتراض آن‌ها به قرارداد موسوم به Nimbus با اسرائیل، نیز اشاره می‌کند. این موضوع بیش از یک سال پیش، در سال ۲۰۲۲، مطرح شده بود، زمانی که گوگل با اعتراضات و استعفاهای پی در پی مواجه شد. از جمله این استعفاها، «آریل کوین» مدیر فروش این شرکت بود.وبگاه شبکه المیادین در گزارشی به این موضوع پرداخت و پرسید که ماهیت سامانه‌ها و پروژه‌هایی که گوگل در اختیار اسرائیل قرار می‌دهد، چیست؟در ادامه پاسخ المیادین به این سؤال را می‌خوانیم:۱. در سال ۲۰۲۱، به گزارش روزنامه هاآرتص، وزارت دارایی اسرائیل از قرارداد ۱.۲ میلیارد دلاری با گوگل و آمازون برای ساخت سامانه Nimbus خبر داد. این سامانه قابلیت‌های تشخیص چهره، طبقه‌بندی دقیق تصاویر (تعیین ماهیت شیء موجود در تصویر)، ردیابی اشیا و تحلیل احساسات و معانی در متن، فایل صوتی یا تصویر را فراهم می‌کند.
نکته قابل توجه این است که اسرائیل درخواست کرده که رایانش ابری به‌صورت محلی باشد، یعنی سرورهایی که برای اجرای این سامانه‌ها استفاده می‌شوند، در سرزمین‌های اشغالی فلسطین قرار داشته باشند. این نشان‌دهنده اهمیت بسیار زیادِ محرمانگی برای اسرائیل است، چرا که از روش معمول استفاده از رایانش ابری، که در آن داده‌ها بر اساس انتخاب شرکت ارائه‌دهنده خدمات و در زیرساخت سرورهای آن در سراسر جهان ذخیره می‌شوند، اجتناب می‌کند.۲. سامانه Vertex AI که در گزارش واشنگتن پست به آن اشاره شده، به کاربران در ساخت طیف گسترده‌ای از مدل‌های یادگیری ماشین کمک می‌کند. به عبارت دیگر، این سامانه زیرساختی است که به توسعه سامانه‌های هوش مصنوعی، با توجه به نیازهای کاربر، چه نظامی و چه غیرنظامی، یاری می‌رساند. در این حالت، Vertex به الگوریتم اساسی در ساختار کلی سامانه هوش مصنوعی، که از لایه‌های مختلفی تشکیل شده است، تبدیل می‌شود.دو ادعای دروغین که اسرائیل همچنان در مورد استفاده از هوش مصنوعی در جنگ مطرح می‌کند:اول اینکه سعی دارد به استفاده از سامانه‌های هوش مصنوعی رنگ «همدردی» بزند و ادعا می‌کند که برای «هوشمند» کردن جنگ و کاهش آسیب به غیرنظامیان و زیرساخت‌ها به این سامانه‌ها نیاز دارد. اما تصاویر هوایی از حجم ویرانی در غزه، حقیقت دیگری را نشان می‌دهد: اسرائیل می‌خواهد عمل تخریب در دستیابی به اهدافش، مؤثرتر باشد، اما ویرانیِ کامل در هر صورت اجتناب‌ناپذیر است!
ادعای دوم این است که اسرائیل دستاوردهای سامانه‌های هوش مصنوعی را به خود نسبت می‌دهد. اما صرف‌نظر از نام‌هایی که برای این سامانه‌های هوش مصنوعی گذاشته است، مانند «Where’s Daddy» که متخصص ردیابی رزمندگان حماس در خانه‌هایشان است، یا لاوندر یا هاپسورا، همه آنها بدون ادغام با الگوریتم‌های زیرساختی مانند Vertex و پشتیبانی تصاویر ماهواره‌ای و فناوری‌های ارتباطی که تماس‌ها و پیام‌های متنی را رهگیری می‌کنند، بی‌فایده هستند.گوگل از همه این اطلاعات آگاه است و می‌داند که این اقدامات، قوانین داخلی خود در مورد حقوق بشر و سازوکارهای استفاده از سامانه‌های توسعه‌یافته‌اش و همچنین میثاق‌های مربوطه سازمان ملل را نقض می‌کند، اما همچنان به جانبداری خود از اسرائیل ادامه می‌دهد.بنابراین، جای تعجب نیست که نتانیاهو بگوید: «اینجا اسرائیل است، علم، خورشید و گوگل». همچنین جای تعجب نیست که اسرائیل در سال ۲۰۱۶، از اریک اشمیت، مدیر اجرایی سابق و مشهور گوگل، در یک پایگاه هوایی استقبال کرد، جایی که حروف کلمه گوگل روی باند فرود هواپیمایش نقش بسته بود!۲. گوگل تعدادی از شرکت‌های نوپای اسرائیلی (از جملهWAZE، Slicklogin Elastifile و Alooma) را خریداری، پشتیبانی، آموزش و توسعه داده است و در شرکت‌های نوپای امنیت سایبری اسرائیلی وابسته به واحد ۸۲۰۰ سرمایه‌گذاری کرده است.۳. توافق همکاری بین Google Pay و بانک لئومی، که تأمین مالی ساخت شهرک‌ها را بر عهده دارد، امضا شده است که این با دیدگاه بخشی از غرب که فعالیت اقتصادی در شهرک‌ها را نقض قوانین بین‌المللی می‌دانند، در تضاد است.۴. پروژه E-nnovate که در آن گوگل متعهد به افزایش تولید ناخالص داخلی اسرائیل شده است.
۵. فلسطین در نقشه‌های گوگل وجود ندارد، حتی گوگل قبلاً نام کرانه باختری را حذف کرده بود و آن را یک خطای فنی دانست که برطرف شده است. در نقب، نام‌های فلسطینی وجود ندارد و فقط نام‌های اسرائیلی دیده می‌شود.۶. این جانبداری فقط به موارد مشهود محدود نمی‌شود، بلکه جانبداری پنهانی در الگوریتم‌های عمیق نیز وجود دارد. گوگل، ویژگی تکمیل خودکار جستجو (Auto Completion) را نه تنها بر اساس اطلاعات جمع‌آوری‌شده از کاربران و محیط آنها، بلکه بر اساس «سیاست‌های» خود تعیین می‌کند!اگرچه گوگل از وزارت «امنیت اسرائیل» ۵۲۵ میلیون دلار در بازه زمانی ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۸ دریافت می‌کند، اما این مبلغ با جاه‌طلبی‌های اقتصادی گوگل در بازار عربستان، از جمله ایجاد یک مرکز منطقه‌ای هوش مصنوعی که پیش‌بینی می‌شود ۷۱ میلیارد دلار به اقتصاد عربستان کمک کند، قابل مقایسه نیست.

بنابراین، عامل سود، انگیزه اصلی جانبداری گوگل از اسرائیل نیست، بلکه دو عامل اساسی در این امر دخیل هستند: اول، اتکای گوگل به این تصور که کشورهای عربی فشار اقتصادی کافی برای قطع رابطه آن با اسرائیل اعمال نخواهند کرد و دوم، ماهیت ایدئولوژیک این حمایت، که ریشه در حمایت سیاسی ایالات متحده دارد.در بستری که بخش بزرگی از کاربران، از کاربردهای شخصی مانند جستجو و ارتباطات گرفته تا خدمات اجرای سامانه‌های شهری مختلف و موج بعدی هوش مصنوعی، به الگوریتم‌های آن وابسته‌اند، رهایی از شبکه پیچیده و درهم‌تنیده منافع کشورها و افراد با گوگل، کار ساده‌ای نیست.اما ادامه این بازی با همین قواعد، در آینده فاجعه‌بار خواهد بود. اگر خطر شرکت‌های بزرگ فناوری برای کشورهای خودشان، تهدید دموکراسی است (آن‌طور که فوکویاما می‌گوید)، تهدید آنها برای کشورهای ما مستقیماً به حاکمیت و امنیت ملی مربوط می‌شود. این امر، ایجاب می‌کند که برای یک برنامه خروج، که اولین گام‌های آن ممکن است به سمت شرق باشد، به‌طور جدی تلاش کنیم.

برچسب ها : ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.