کد خبر : 11520
تاریخ انتشار : جمعه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۰

بررسی یک شایعه رایج درباره مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا

بررسی یک شایعه رایج درباره مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا
مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا حالا در فضای مجازی به نقطه‌ای رسیده که ادعاهای مختلفی درباره آن مطرح می‌شود.

گروه سیاست پایگاه خبری تحلیلی رواج۲۴: با آغاز دور جدید مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا حالا اخباری در فضای مجازی دست به دست می شود که در سه دور گذشته مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا با میانجی‌گری سلطنت عمان، آمریکایی‌ها توانستند آنچه که می‌خواستند را به ایران تحمیل کنند. در این گزارش به بررسی این موضوع پرداخته می‌شود.

تقلیل خواسته‌ها

با ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید وی در اظهارنظرهای خود نسبت به ایران بارها مسائل مختلفی از جمله تصمیم‌گیری درباره حضور منطقه ای ایران، بحث موشکی و مباحث دیگر را مطرح کرده بود. حتی برخی رسانه‌های آمریکایی از این خبر دادند که ترامپ در مذاکرات غیر مستقیم با ایران به دنبال آن است که خواسته‌های خود را تحمیل کند. زبان تهدید ترامپ با نمایش اقداماتی از جمله آوردن بمب افکن های B52 به پایگاه دیگوگارسیا، هم زمان با انجام فرآیند مذاکرات که یادآور همان سیاست معروف چماق و هویج است، در همین راستا ارزیابی می شود.

اما در مقابل جمهوری اسلامی ایران از ابتدا اعلام کرد که جز در مورد مسائل هسته ای قرار نیست در مورد دیگری مذاکره ای صورت گیرد. همچنین سطح تهدید نیز همزمان با تهدید آمریکایی ها در خلال مذاکرات از سوی جمهوری اسلامی در همان حد نگه داشته شد و به یک معنا موازنه قدرت هم در مذاکرات و هم در عرصه نظامی از سوی جمهوری اسلامی ایران برقرار شد.

در نهایت خروجی این مدل دیپلماسی به اینجا رسید که سه دور مذاکرات غیرمستقیم، صرفاً در موضوع هسته‌ای ایران و مساله غنی‌سازی انجام گرفت که به اذعان سیاستمداران ایرانی روند مذاکرات نیز با رعایت شرط احتیاط،  مثبت ارزیابی شد. در این میان اما در یک برهه ای آمریکا از طریق وزیر خارجه خود در تریبون عمومی و یکی دو واسطه مجدداً تلاش کرد خواسته های دیگری را به پشت میز مذاکرات غیرمستقیم بیاورد که همین مساله نیز موجب شد دور چهارم مذاکرات به تعویق افتد. موضوعی که حالا در آخرین اخبار حل شده و به گفته رسانه آمریکایی اکسیوس احتمالا دو هیات روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه در ایتالیا مجددا به شکل غیرمستقیم مذاکره خواهند کرد.

مذاکرات در سطح کارشناسی

بعد از دور سوم مذاکرات غیرمستقیم که در مسقط عمان صورت گرفت، از سوی هر دوطرف اعلام شد که قرار است مذاکرات در دور بعدی در دو سطح به شکل هیات های کارشناسی و هیات های عالی سیاسی یعنی از طرف ایران وزیر خارجه و از طرف آمریکا نیز نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه صورت بپذیرد.

طبیعتاً وقتی بعد از سه هفته مذاکره فرآیند به جایی میرسد که حالا دیگر هیات های کارشناسی از دو طرف باید حضور پیدا کرده و درباره ریز جزئیات مسائل هسته ای با یکدیگر گفت و گو کنند، این نشان دهنده پیروزی همان راهبرد جمهوری اسلامی است که اثبات می کند بر خلاف آن چه که در رسانه ها گفته شد، اتفاقاً مذاکرات غیرمستقیم، در همان لایه هسته ای و موضوعات مربوط به غنی سازی باقی ماند و فراتر نرفت.

البته اعتراف به این موارد را نیز می توان در اظهارات مسئولان رژیم صهیونیستی که از این فرآیند ناراضی هستند یا رسانه‌های آمریکایی به مانند CNN نیز مشاهده کرد که به قدرت دیپلماسی ایران اعتراف کردند.

زبان توخالی تهدید

باید توجه داشت، یکی از ابزارهایی که آمریکایی‌ها از آن به عنوان ابزاری جهت اجبار جمهوری اسلامی ایران به مذاکره استفاده کرده و میکنند، زبان تهدید است. این مساله بارها در مصاحبه ترامپ و وزیر خارجه آمریکا دیده و شنیده شد. تا جایی که همانطور که در بالا آمد آمریکایی ها تلاش کردند با استقرار بمب افکن های B52 در پایگاه دیگو گارسیا القا کنند که در مسیر جنگ در صورت به بن بست رسیدن مذاکرات جدی هستند.

در مقابل اما این زبان تهدید نه تنها باعث عقب رفتن مسیر دیپلماسی در جمهوری اسلامی ایران نشد که از سوی مقامات نظام بارها به صراحت اعلام شد که اولاً جمهوری اسلامی با زبان تهدید و زور پای میز مذاکره حتی به شکل غیرمستقیم نخواهد نشست و در ثانی تهدید عملی در هر سطحی از سوی جمهوری اسلامی ایران با قدرت نظامی ایران که تنها یک بعد از آن بحث موشکی است، پاسخ داده خواهد شد.

اتخاذ این سیاست نیز از سوی جمهوری اسلامی در ادامه باعث شد که استفاده از زبان تهدید از سوی مقامات آمریکایی تا حد زیادی از بین برود چراکه آمریکایی‌ها هم حضور و جدیت جمهوری اسلامی ایران را در مسیر مذاکرات غیرمستقیم دیدند و هم بخش کوچکی از توان نظامی ایران را در عملیات‌های وعده صادق ۱ و ۲ به اسرائیل چشیدند. لذا بررسی اظهارات آن‌ها در مدت اخیر نشان دهنده آن است که اولاً استفاده از زبان تهدید از سوی آن ها به حداقل رسیده و مواردی هم که هست صرفاً برای مصرف رسانه‌ای داخلی آمریکایی هاست نه بیشتر.

بنابراین با توجه به موارد گفته شده در فوق باید گفت این ادعا که در سه دور مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، این خواسته های آمریکا بوده که به ایران تحمیل شده و جمهوری اسلامی ایران مجبور شده خواسته های آمریکا را بپذیرد، حداقل با آنچه در میدان رسانه گذشته نمیخواد و باید گفت این ادعا نادرست است.

/// انتهای پیام

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.