کد خبر : 9165
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۳

در چادر می‌خوابیم اما از اینجا نمی‌رویم

در چادر می‌خوابیم اما از اینجا نمی‌رویم
سخنگوی شهرداری شهر غزه، ضمن تشریح کمبودهایی که فلسطینیان شمال با بازگشت به خانه‌هایشان با آن مواجهند راه حل جایگزین نقشه‌های ترامپ برای کوچاندن مردم غزه از سرزمینشان را تشریح کرد.

به گزارش رواج ۲۴ به نقل از –جهان نیوز، نوار غزه بعد از ۴۷۱ روز جنگ و محاصره و کشتار‌ها و جنایت‌هایی که رژیم اسرائیل در این مدت علیه این منطقه مرتکب شد، از نوزدهم ژانویه برابر با ۲۸ دی ماه شاهد آغاز اجرای توافق آتش بس شش هفته‌ای است.

در حالی که نوار غزه وارد هجدهمین روز از اجرای این توافق می‌شود، خبرگزاری فارس با عاصم النبیه سخنگوی شهرداری غزه در خصوص ساز و کار اجرای پروتکل انسانی مربوط به توافق آتش بس گفت‌وگو کرده است.

سخنگوی شهرداری غزه همچنین با تاکید بر مخالفت قاطع شهروندان غزه با آواره شدن از سرزمینشان به بهانه بازسازی این منطقه گفت که طرح‌های جایگزین نقشه‌های ترامپ برای کوچاندن فلسطینیان به مصر و اردن وجود دارد.

متن کامل این گفت‌وگو در ادامه آمده است:

فارس: اوضاع انسانی در شمال غزه با بازگشت آوارگان چگونه است؟
عاصم: در واقع اوضاع انسانی در شهر غزه و مناطق شمال غزه آمیخته از تلخی‌ها و شیرینی‌هاست. آزادی شمال غزه از اشغال نظامیان صهیونیست و بازگشت آوارگان شیرین است اما اشک شوق آنها با اشک ناراحتی آنها از تخریب همه شهرها و اردوگاه‌ها و خانه‌هایشان در آنجا در هم آمیخته است.بیش از ۸۰ درصد خانه‌های این مناطق کاملا تخریب شده است. بیش از ۴۵۰ هزار واحد مسکونی در کل نوار غزه در حملات اسرائیل تخریب شده که ۱۷۰ هزار واحد دیگر قابل تعمیر نیست.
وضعیت کمبود آب بدتر شده
فارس: خدمات دهی شهرداری‌های شمال به شهروندان فلسطینی چگونه است؟
عاصم: در حال حاضر در شمال نوار غزه فقط شهرداری شهر غزه فعالیت می کند زیرا در استان شمالی که ساختمان های شهرداری ها ویران شده و امکاناتی برای ارائه خدمات ندارند.بازگشت بیش از ۵۰۰ هزار آواره از جنوب نوار غزه به شمال غزه خدمات دهی به شهروندان را تحت فشار قرار داده است.در حال حاضر مشکل اصلی در کمبود شدید آب است که شهروندان به آن نیاز دارند در حال حاضر با تلاش شهرداری شهر غزه به ۴۰ درصد مناطق شهر غزه آب می‌رسد و بقیه مناطق همچنان از آب محرومند مناطقی هم که آب به آنجا می رسد در مقادیر بسیار محدود است.اسرائیل بیش از هفتاد و پنج درصد چاه‌های آب را تخریب کرده است.در حال حاضر تلاش شهرداری بر افزایش مقادیر آب در دسترس شهروندان است اما خسارت سنگینی که به شبکه‌های آب برسانی و زیرساخت‌ها وارد شده کار را دشوار کرده است.در استان شمالی نوار غزه اوضاع بدتر است و شهروندان مجورند مسافت شاید تا یک کیلومتری را برای دسترسی به آب طی کنند. دسترسی به توالت و آب برای حمام هم برای آنها با رنج و سختی است زیرا اسرائیل شبکه های فاضلاب در شمال غزه را هم ویران کرده است.

فارس: وضعیت اسکان شهروندان شمال با بازگشت به خانه‌هایشان چگونه است؟
عاصم: آوارگان استان شمالی عمدتا در نزدیکی خانه های ویران شده خود چادر زده اند وضعیت دشواری است. در خصوص مراکز اسکان آوارگان زمین‌های کافی برای برپایی چادرهای اسکان وجود ندارد یعنی آوارهای خانه‌ها و اماکن بمباران شده در حملات اسرائیل و جمع آوری نشدن آنها به دلیل نبود تجهیزات موجب شده که حتی محل‌های مناسبی برای برپایی چادرهای اسکان وجود نداشته باشد.تاکنون هیچ گونه تجهیزات و ماشین آلاتی برای جمع آوری آوارها به نوار غزه نرسیده است و با این حساب شهرداری‌ها نمی توانند به وظیفه خود در مهیا کردن مکان‌های مناسب برای اسکان شهروندان عمل کنند.
نیاز به صدها هزار چادر و خانه پیش ساخته
فارس: مشکل کمبود چادر برای آوارگان حل شد؟
عاصم: خیر، در حالی که بیشتر خانه‌های منطقه شمال غزه ویران شده چادرهای کافی برای تامین سرپناه برای صدها هزار نفر هنوز وجود ندارد هیچ خانه پیش ساخته ای هم به اینجا نرسیده است از همین رو شهروندان حتی در دسترسی به اماکن اسکان با مشکل مواجهند.بسیاری از آوارگان در حالی از جنوب به شمال بازگشتند که چادرهای اسکان آنها در جنوب پاره و فرسوده بوده و حالا هم که با خانه های تخریب شده خود روبه رو شدند با کمبود چادر برای اسکان مواجهند.با وجود اینکه بر اساس توافق آتش‌بس کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه شامل بسته های مواد غذایی و آرد می‌رسد اما چادر و خانه‌های پیش ساخته و تجهیزات و ماشین آلات که آن هم طبق پروتکل انسانی قرار بود به غزه برسد نرسیده است.
از حدود ۱۰ هزار کامیون حامل کالا که طی این دو هفته از آتش بس به نوار غزه رسیده حدود سه هزار و ۵۰۰ کامیون به شمال نوار غزه و شش هزار و ۵۰۰ هم به جنوب و مرکز نوار غزه رسیده اما هیچ تجهیزاتی برای جمع آوری آوار از خیابان های اصلی یا تجهیزاتی برای دفاع مدنی به منظور بیرون کشیدن پیکرها از زیر آوار نرسیده است.
در مورد تعداد چادرهای اسکان که به غزه رسده حدود شش هزار چادر به جنوب و مرکز نوار غزه و دو هزار چادر به شمال غزه رسیده در حالی که با حجم بالای خرابی ها در شمال غزه این تعداد چادر بسیار اندک است و ده ها هزار چادر دیگر نیاز است.
سوخت ارسالی به غزه محدود و به شهرداری‌ها یا مردم نمی‌رسد
فارس: وضعیت برق چگونه است؟
اسرائیل بر خلاف پروتکل انسانی توافق آتش بس اجازه رسیدن پنل‌های خورشیدی یا هر وسیله‌ای برای تامین برق شهروندان را نمی‌دهد.مقادیر سوختی که به غزه رسیده شاید کم تر از پنج درصد تعداد کامیون‌هایی باشد که در این مدت دو هفته به نوار غزه آمده و از این میزان هم تنها ۱۰ درصد آن به شمال غزه رسیده اما هیچ مقدار آن در اختیار شهرداری غزه یا نیروهای دفاع مدنی یا شرکت برق غزه قرار نگرفته بلکه فقط بین نانوایی‌ها، بیمارستان‌ها، آنروا و شرکت‌های مخابراتی توزیع می‌شود.

بازسازی زیرساخت‌های تولید و توزیع برق در نوار غزه به دستکم ۲۰۰ میلیون دلار هزینه نیاز دارد اسرائیل حتی ۹۰ درصد از تجهیزات مربوط به تولید انرژی برق از خورشید را هم در نوار غزه ویران کرده است. اسرائیل بیش از ۳ هزار ۷۰۰ از خطوط برق رسانی غزه و بیش از دو هزار توربین برق را نابود کرده است.

نیاز به ورود تجهیزات و ماشین آلات برای جمع آوری آوار و بازسازی
فارس: در خصوص تلاش مسئولین غزه برای بازسازی بگویید؟
عاصم: شهرداری شهر غزه از نخستین روز ایجاد آتش بس از طرح خود برای بازسازی خبر داد. این مرحله مرحله رسیدگی به آثار و پیامدهای جنگ و بهبود هر چه سریع‌تر وضعیت زیرساخت‌هاست» است.این طرح با نام ققنوس غزه با بازگشایی راه‌ها و کنار زدن آوارها برای بازگشت آوارگان از جنوب کلید خورد، اما امکانات در اختیار شهرداری ها و مسئولین اندک و خسارت‌ها بسیار سنگین است.همان طور که گفتم اسرائیل در اجرای مفاد مربوط به امور بشردوستانه توافق آتش‌بس کوتاهی می‌کند و طرف فلسطینی را فریب داده است در حالی که باید اجازه رسیدن مصالح ساختمانی برای تعمیر حداقل تاسیسات حیاتی را بدهد.راه حل جایگزین طرح ترامپ
فارس: نظر شما درباره طرح آمریکایی‌ها برای کوچاندن مردم غزه به خارج از این سرزمین به منظور بازسازی غزه چیست؟
عاصم: این طرح آمریکایی‌ها یک توطئه است. آنها با اسرائیل برای آواره کردن دائمی فلسطینی‌های غزه توطئه کرده‌اند. آمریکا بهانه می آورد که چون بازسازی غزه زمان بر است و شاید پنچ تا ۱۰ سال یا بیشتر طول بکشد پس مردم آن را به دیگر کشورها آواره کنیم. در حالی که ما تاکید می‌کنیم همان طور که در طول این ۱۵ ماه مردم همه مصائب جنگ از کشتار و رنج آوارگی در غزه را تحمل کردند در سرزمینشان می‌مانند تا آباد کنند.یک راه حل رسیدن خانه‌های پیش ساخته و همچنین رسیدن مصالح برای تعمیر خانه‌هایی است که کم‌تر ویران شده است.افزون بر آن چرا آمریکایی‌ها طرح اسکان شهروندان فلسطینی در شهرها و روستاهای اشغالی همجوار نوار غزه مطرح نمی شود جایی که یک روز سرزمین فلسطینی بوده و در سال ۱۹۴۸ به اشغال رژیم صهیونیستی درآمد برای مثال شهرک اشکول در مرز شمال غزه با سرزمین های اشغالی از مساحتی دو برابر نوار غزه و با جمعیت اندک ۱۳ هزار نفری یهودیان برخوردار است و این روزها فلسطینی‌ها همین گزینه را مطرح می‌کنند یعنی اگر صهیونیست‌ها می‌خواهند همان جا بمانند وگرنه اسرائیل در جاهای دیگر سرزمین های اشغالی آنها را اسکان دهد و این شهرک اشغالی را که به مردم غزه تعلق دارد به آنها بازگرداند تا وقتی به تعبیر ترامپ و دار و دسته آن نوار غزه بازسازی شود اما به هیچ قیمتی مردم حاضر به آوارگی به مصر و اردن و هیچ جای دیگری نیستند.
فارس: در حال حاضر نیاز مبرم مردم غزه چیست؟
عاصم: همان طور که گفتم مردم با کمبود چادر و سرپناه مواجهند. تامین سرپناه برای آوارگان و کمک رسانی به آنها مساله انسانی جدی است که جای هیچ تعللی ندارد.اسرائیل همچنین می بایست اجازه ورود مصالح و تجهیزات لازم برای بازسازی بیمارستان ها و تعمیر راه ها و جاده ها و راه اندازی چاه‌های آب را بدهد تا حیات به غزه بازگردد.اسرائیل بر اساس توافق آتش‌بس تعهد داده اجازه ورود ۶۰ هزار خانه پیش ساخته و ۲۰۰ هزار چادر را برای اسکان آوارگان بدهد و این افزون بر روزی ۶۰۰ کامیون حامل کمک‌های بشردوستانه از جمله ۵۰ کامیون حامل سوخت و گاز و تجهیزات پزشکی و غیره باشد اما هنوز خبری از خانه‌های پیش ساخته هم نیست، چادرها هم به میزان خیلی کم وارد شده است.
فارس: وضعیت اینترنت در شمال نوار غزه چگونه است؟
عاصم: در استان شمالی که اینترنت جز در نقاط محدودی قطع شده آوارگانی که از استان‌های مرکز و جنوب نوار غزه به شمال بازگشته اند همچنین با مشکل قطعی برق و اینترنت در استان شمالی مواجهند. برخی از آنها با استفاده از اینترنت دور کاری می کردند که حالا همین منبع درآمدشان را هم از دست دادند.اسرائیل همچنین بسیاری از پنل‌های خورشیدی مورد استفاده مردم غزه را که برای تولید برق مورد استفاده قرار می‌گرفت تخریب کرده و به دلیل اینکه مانع واردات این کالا به نوار غزه می شود جایگزین آن در بازارها یافت نمی‌شود همه آنچه هم که باقی مانده به دلیل اصطحلاک بیش از حد تخریب شده و یا به تعمیر نیاز دارد اما قطعات آن یافت نمی‌شود.شهروندان فلسطینی مسافت زیادی را طی می کنند تا به نقاطی برسند که با انرژی خورشیدی تلفن، لپ تاپ، پاور بانک و باتری های روشنایی قابل حمل خود را شارژ کنند، و برای استفاده از اینترنت هم مجبورند به مراکزی در شهر غزه که اینترنت دارد مراجعه کرده و در آنجا کار واجب اینترنتی خود را انجام دهند.

فارس: نظر شما درباره اینکه گفته می‌‎شود زمین‌های غزه چون با فاجعه محیط زیستی ناشی از بمباران‌های اسرائیل مواجه شده دیگر قابل کشت و کشاورزی نیست، چیست؟

عاصم: این ها همه برای کوچاندن مردم غزه از سرزمینشان گفته می‌شود. در حالی که در طول جنگ کشاورزان در مناطقی که احتمال بمباران کم بود با امکانات کشاورزی هم می‌کردند.امکان احیای خاک‌های آسیب دیده هم وجود دارد.

کشاورزان نوار غزه قبل از جنگ چندین تن سبزی و میوه برای مصارف داخلی و یا صادرات به کشورهای همسایه تولید می کردند اما جنگ غزه سبد غذایی نوار غزه را نابود کرد.

اسرائیل هزاران هکتار از زمین های کشاورزی غزه را با بمب های خود نابود کرد اگرچه در همین ۱۵ ماه جنگ برخی کشاورزان زمین ننشسته و برخی زمین های خود را در برخی مناطق احیا کردند و در آنجا اقدام به کاشت سبزیجات و فروش آن در بازارهای نوار غزه کردند.

در عین حال کشاورزی در نوار غزه نیاز به تجهیزات نو و حتی آفت کش‌ها دارد که اسرائیل هنوز اجازه ورود آن به این منطقه را نداده از همین رو اگر از ذخایر آفت کش های و سموم کشاورزی قبلی هم چیزی مانده باشد خیلی گران است افزون بر اینکه به دلیل کمبود سوخت استخراج آب از چاه ها هم برای آبیاری زمین های کشاورزی دشوار است بنابراین اگر امکانات و تجهیزات کشاورزی برسد کشاورزی غزه را هم احیا می‌کنیم.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.